OPEN STEAM 2021

Tallers OPEN STEAM – Tardor 2021

Organitzats per l’FCRI, amb el suport de Fundació “la Caixa”, els tallers d’innovació docent Open STEAM ofereixen formació i actualització als docents de ciències de primària, ESO i batxillerat, tot oferint suport per a la introducció del mètode científic a les aules.
Els formador aporten, de manera virtual o presencial, un enfocament pràctic per tal d’afavorir la formació del professorat en activitats d’experimentació científica adreçades als nivells educatius esmentats.
El nombre de places és limitat i l’assignació es farà per estricte ordre d’inscripció.

3.- Instròniks: makers a l’aula
TALLERS PRESENCIALS ALS CAIXAFORUMS
Data: 11/11/21 - CAIXAFORUM TARRAGONA

Data: 18/11/21 - CAIXAFORUM LLEIDA

Data: 25/11/21 - CAIXAFORUM GIRONA

Taller experimental de robòtica creativa per a docents de primària i secundària. Introduirem el món del pensament computacional i utilitzarem la tecnologia com a eina d'aprenentatge. Connectarem plaques robòtiques per a realitzar conjuntament creacions artístiques com murals interactius, jocs, instruments, orquestres, etc. amb l'ajuda d'eines com ara MakeyMakey, Scratch i Arduino.
Taller a càrrec de Marc Sibila, professor de Tecnologia, Música i Robòtica a secundària i professor del Màster de Formació del Professorat de Secundària de Tecnologia de la UPC. És músic, Maker (projecte Instròniks) i formador en Robòtica Creativa (STEAM).

Ho sentim, no queden places per aquest curs.
Apunta’t a la llista d’espera
5. Canvi climàtic, salut humana i malalties emergents
TALLER VIRTUAL
Data: 9/12/21. Horari: 18 a 20 h

Durant la segona meitat de segle XX, el nombre de malalties infeccioses emergents es va multiplicar al voltant de quatre vegades. D'altra banda, la freqüència i la intensitat dels brots també s'ha disparat en les últimes dècades principalment en zones tropicals i subtropicals, encara que els climes temperats no són l'excepció. Tenint en compte això, es pot dir que les recents irrupcions de malalties infeccioses com ara la SARS i la MERS, com també els recents brots d'Ebola en territori africà, o malalties arbovíriques com el Zika, la febre de Nil Occidental, el Dengue o la Chikungunya presenten motius suficients de preocupació de cara al futur. Hi ha més malalties emergents que abans o, almenys, hi ha més patògens que afecten els humans que abans. Aquest problema no rau en cap laboratori conspirant contra la salut pública o en una capacitat de mutació extraordinària per part dels virus, sinó en un dels grans desafiaments que enfrontem com a espècie: la pèrdua de biodiversitat i el canvi climàtic. Comprendre aquests mecanismes per modelar escenaris futurs possibles i avançar-se a les seves conseqüències esdevé de vital importància.

Al taller, adreçat a docents de secundària i batxillerat, es farà una demostració dels models existents amb projeccions de risc per a Catalunya en diferents escenaris d'escalfament global perquè els docents ho puguin practicar a l'aula.

La sessió anirà a càrrec de Leonardo López i Adrià San José, investigadors del Programa Clima i Salut de l’Institut de Salut Global de Barcelona (ISGlobal). La seva recerca se centra a entendre com la variabilitat i els extrems climàtics (onades de calor, precipitacions o sequeres extremes, augment de temperatures, etc.), en un context de canvi climàtic, impacten, directament i indirecta la salut, especialment en la propagació de malalties infeccioses.